Terug

Een vast raam vervangen voor een kiepraam of draairaam

  • 01 / 03 / 2022 0
Een vast raam vervangen voor een kiepraam of draairaam

Een vast raam vervangen voor een kiepraam of draairaam

Wanneer je eindelijk het besluit hebt genomen om dan toch die verbouwing aan te gaan of je hebt een nieuwe woning gekocht waar je gewoonweg heel veel aan moet doen, dan komt het onderwerp kozijnen en ramen altijd ter sprake. Ze is natuurlijk een vast onderdeel van het aangezicht van je huis en hebben een belangrijke isolerende en luchtende werking. Het is dus belangrijk dat je deze zorgvuldig uitzoekt en dat kan heel goed bij Meneer Kozijn! In onze webshop zijn de mogelijkheden eindeloos, zowel in het maken van een keuze voor je kozijnen en ramen als in het plaatsen daarvan. Dit is vaak een klus die niet zomaar voor de huis-, tuin-,  en keukenklusser is bestemd, maar voor de echte vakman. De meeste mensen kiezen er uiteindelijk voor om een vast raam te vervangen voor een kiepraam of draairaam, of een combinatie daarvan: een draaikiepraam.

Draairaam, kiepraam of draaikiepraam?

Meer licht in de bijkeuken nodig of een schuurtje van ramen voorzien? Of worden de houten kozijnen in huis vervangen voor nieuwe kozijnen? Denk dan eens aan de kunststof varianten. Behalve vaste ramen (niet te openen), zijn er natuurlijk ook openslaande ramen die soms moeten worden vervangen. Wanneer je voor een draairaam kiest van kunststof dan heeft deze vrijwel altijd de optie dat het raam ook kan kiepen. Op deze manier kan je het raam zonder zorgen open blijven staan; ook wanneer er niemand thuis is. Deze variant wordt ook wel de een draaikiepraam genoemd. Als je een standaardmaat nodig hebt dan zijn deze altijd uit voorraad leverbaar bij Meneer Kozijn en wanneer je een maat bestelt die op maat gemaakt moet worden dan zul je er even iets langer op moeten wachten, maar ook deze zijn makkelijk te bestellen. Op maat gemaakte draaikiepramen kunnen geleverd worden zonder meerprijs en met zeer snelle levertijden, wil je een persoonlijke kleur, hang- of sluitwerk dat afwijkt van ons standaard hang- en sluitwerk, kan dat tegen kleine meerprijzen. Hiermee ben je ten alle tijden voordeliger uit dan bij andere kozijn leveranciers.

Isolatie van ramen

Bij de ramen die je bij ons kunt bestellen staat isolatie hoog in het vaandel. In onze ramen zitten namelijk 5 kamers waarin stilstaande lucht zorgt voor isolatie. Verder zorgen de stevige kunststof profielen dat het kozijn van het raam goed stevig vastzit, waardoor de rubbers op het raam volledig luchtdicht kunnen sluiten. Verder is ervoor gekozen om de ramen standaard te voorzien van dubbel glas met een HR++ certificering. HR staat hierbij voor hoogrendementsglas wat bestaat uit twee platen glas die door middel van een afstandhouder aan de rand van het glas uit elkaar wordt gehouden. De ruimte die er dan tussen zit wordt gevuld met edelgas en één van de zijdes van het glas wordt nog eens gecoat zodat het extra isoleert. Verder is het profiel de perfecte combinatie van een hoge thermische isolatie (Uw = 0,89 W/m2K), een hoog akoestisch niveau en een betrouwbare werking. In combinatie met een elegant en modern design vormt dit een hoogstaand kozijn. 

Raamventilatie

Wanneer je hebt gekozen voor een draaikiepraam dan kun je deze op twee manieren openen. De naam zegt het eigenlijk al: je kunt je raam open en dicht draaien, maar ook kiepen, zodat je een raam nog wel “vast” zit, maar er toch frisse lucht naar binnen kan. Wat je misschien nog niet wist is dat dit raam ook een ventilatiestand heeft. Door de klink in een hoek van 45 graden te houden zal het raam met minder druk op de rubbers worden getrokken wat ervoor zorgt dat er luchtstroom plaats kan vinden. Mocht je ondanks deze functionaliteit ook een rooster in het draaikiepraam willen plaatsen, dan is dat ook mogelijk.

Draaikiepramen in meerdere vakken

Er zijn ook mogelijkheden om je ramen te combineren. Je kunt er dan voor kiezen om een vast raam te laten zitten en daarnaast een draaikiepraam te plaatsen. Wanneer een draaikiepraam in meerdere vakken aanwezig is, bijvoorbeeld naast een vast raam, spreken we van een dakkapel kozijn. Hierbij ben je vrij in de keuze van de vakverdeling. Wanneer je dat wenst kan er ook nog een versteviging worden aangebracht waardoor je hang- en sluitwerk in het midden kan worden geplaatst. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos!

Installatie van een draaikiepraam

Het omzetten van een vast raam naar een draaikiepraam klinkt eenvoudig, maar er komt vaak toch nog heel wat bij kijken. Het systeem zelf kan eigenlijk altijd toegepast worden: zowel voor ramen die naar buiten als naar binnen draaien. Het systeem kan door een professionele vakman op de juiste manier worden ingemeten en worden afgesteld. Dit afstellen kan worden gedaan door de stelschroeven in het scharnier vaster of losser te draaien. Daarmee voorkom je dat het raam uit zichzelf dicht valt of opeens open gaat wanneer je het raam gaat gebruiken.

Draai- of kiepraam in kleur naar keuze

Op het moment dat je hebt gekozen om een nieuw raam aan te schaffen dan is het goed om met een aantal dingen rekening te houden en te weten waar je op kunt letten. Wanneer je het raamkozijn bijvoorbeeld in een bepaalde kleur zou willen hebben dan is dat altijd mogelijk. Je hebt dan zelfs nog de keuze om deze kleur alleen aan de binnen- of aan de buitenzijde te nemen. Het draaiende gedeelte kan aan de buitenkant ook worden voorzien van een afwijkende kleur. In combinatie met een houtnerf en een hout verstek verbinding, bereik je op deze manier een traditioneel ogend kozijn van duurzaam materiaal welke minder veeleisend is in onderhoud.

Alle voordelen van vervangen op een rij

Als je kiest voor draaikiepramen dan heeft dat uiteindelijk vele voordelen. Je kiest dan namelijk voor ramen die zeer goede isolerende eigenschappen hebben, zowel tegen warme en koude temperaturen, maar ook tegen geluid. Verder is een kunststof draaikiepraam veel voordeliger dan  de varianten van een ander materiaal en is er weinig onderhoud nodig. Je kunt je gekozen ramen helemaal personaliseren in zowel kleur, de afmeting en het hang- en sluitwerk. Daardoor kun je de kozijnen en het raam helemaal naar je eigen wens samenstellen zodat het past bij je woning. Verder is de ervaring van vele klussers dat deze ramen met gemak geïnstalleerd kunnen worden.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »