Terug

Eerste hulp bij kozijnen kiezen [Checklist]

 • 28 / 02 / 2023 0
Eerste hulp bij kozijnen kiezen [Checklist]

Het kiezen van nieuwe kozijnen voor je huis kan een uitdagende en overweldigende taak zijn. Er zijn veel verschillende materialen, stijlen en maten om uit te kiezen. In dit blog de verschillende stappen bij het kiezen van nieuwe kozijnen en de checklist om je te helpen bij het maken van de juiste beslissing. 

Stap 1: Zoek uit of je vergunningen nodig hebt

Als je van plan bent om kozijnen te vervangen, is het mogelijk dat je een vergunning nodig hebt. De overheid stelt enkele eisen om de veiligheid te waarborgen en rekening te houden met de integratie in de omgeving. Soms heb je een omgevingsvergunning nodig, in andere gevallen niet. Daarom is het verstandig om te bepalen of het vervangen van de kozijnen vergunningvrij of vergunningplichtig is. Meer informatie over deze vergunningen vind je in het infoblad "Aanbrengen of veranderen van kozijnen of het veranderen van gevelpanelen" van de overheid.

Stap 2: Check de levertijd per type kozijn

Houd bij het bepalen van de levertijd van je kozijnen rekening met je project planning. Er zijn namelijk verschillende factoren die de levertijd kunnen beïnvloeden. Hieronder vind je de levertijden van de verschillende soorten kozijnen bij Meneer Kozijn:

 • Standaard kunststof kozijnen: direct leverbaar uit onze voorraad. Je kunt ze dezelfde dag ophalen of binnen een week laten thuisbezorgen.
 • Standaard maatwerk kunststof kozijnen: leverbaar binnen 2-3 weken met standaard profielen en standaard kleuren binnen/buiten.
 • Verdiept profiel maatwerk: ook bekend als "Nederlands profiel" of "blokprofiel". Levertijd van 4-8 weken.
 • Aluminium kozijnen: levertijd van 8-12 weken.
 • Houten kozijnen: levertijd van 10-14 weken.

Stap 3: Maak de gewenste maten specifiek

Voordat je begint met het kopen van kunststof kozijnen, is het belangrijk om precies te weten wat de afmetingen zijn die je nodig hebt. Je kunt je ook afvragen in hoeverre je beperkt bent door de afmetingen. Als het gaat om een bestaand object, zijn de afmetingen meestal duidelijk. Maar als het object nog moet worden gebouwd (zoals een schuur, tuinhuis of aanbouw), heb je vaak meer opties met betrekking tot de afmetingen. Meet de afmetingen op en bepaal op deze manier precies waar je op moet letten.

Stap 4: Stel het maximale budget vast

De kosten van kunststof kozijnen hangen af van verschillende factoren, zoals:

 • Hoe goed wil je isoleren? - Controleer de isolatie waarde van de kozijnen. Over het algemeen zijn de prijzen van kozijnen die beter isoleren hoger.
 • Wat voor uiterlijk en kleur moeten de kozijnen hebben? - Houd er rekening mee dat een beperkt budget betekent dat je minder keuze hebt als het gaat om het uiterlijk van de kozijnen (bijvoorbeeld, de kleur antraciet heeft een meerprijs van 20-30%)
 • Hoe goed voldoen de kozijnen aan het SKG-keurmerk? - Er zijn verschillende classificaties binnen het SKG-keurmerk. Als veiligheid hoog op je prioriteitenlijst staat, zal dit meestal terug te zien zijn in de prijs.
 • Wat is het afwerkingsniveau? - Wil je een kozijn met een afwerking rand of volstaat het om te werken met afwerkingstrips? De keuze heeft invloed op de prijs.
 • Hoeveel 'kamers' heeft een kozijn? - Hoe meer kamers, hoe hoger de prijs. Bovendien kunnen kozijnen aan de binnenkant half- of volledig versterkt zijn met staal, wat weer invloed heeft op de prijs.

Houd dus rekening met bovenstaande keuzes bij het vaststellen van je budget. Bepaal voor jezelf wat je harde eisen en wensen zijn en wat leuke toevoegingen zijn, maar niet noodzakelijk. Op deze manier krijg je een goed beeld van wat haalbaar is binnen jouw budget.

Stap 5: Kies het profiel en de kleur

Na het afronden van stap 4 heb je een duidelijk beeld van wat er binnen je budget mogelijk is. Het is nu tijd om het profiel en de kleur van je nieuwe kunststof kozijnen te selecteren. Dit is vaak een kwestie van persoonlijke smaak en hoe het kozijn past in de omgeving en het uiterlijk van de gevel. Het kan ook afhangen van hoe het kozijn aansluit bij de voortuin of achtertuin.

Profielen van kunststof kozijnen

Er zijn veel opties voor het kiezen van profielen. In grove lijnen kun je kiezen uit:

 • Standaard profielen (70mm) - glad wit (houtnerf patroon is ‘standaard op maat’)
 • Verdiepte profielen / Nederlandse profielen: deze profielen zijn breder
 • Profielen met uitsparingen of insnoeringen
 • De mogelijkheden zijn eindeloos. Onze verkoopadviseurs staan graag klaar om je te helpen bij eventuele twijfels over het profiel.

Kleuren van kunststof kozijnen

Er zijn ook veel opties voor het kiezen van kleuren. Populaire kleuren voor kunststof kozijnen zijn:

 • Standaard wit
 • Crèmewit
 • Antracietgrijs
 • Zwart
 • Dennegroen

Stap 6: Download de keuzehulp checklist

Bij Meneer Kozijn helpen we je graag de beste keuze te maken en met vragen over energiebesparende kozijnen en subsidies. Download de keuzehulp checklist, kom langs bij een van onze vestigingen, neem een kijkje in de webshop (voor standaard maten) of vraag een maatwerk offerte aan.Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »