Terug

Hoe kozijnen bijdragen aan een betere isolatie van je huis

  • 21 / 03 / 2023 0
Hoe kozijnen bijdragen aan een betere isolatie van je huis

Wist je dat je met goede isolatie flink kan besparen op je energierekening en het comfort van je huis kan verhogen? En wist je dat kozijnen hierbij een belangrijke rol spelen? Niet alleen zijn kozijnen bepalend voor de uitstraling van je huis, maar ze kunnen ook nog eens helpen bij het verbeteren van de isolatie. In deze blog duiken we dieper in op de verschillende manieren waarop kozijnen kunnen bijdragen aan een betere isolatie van je huis. Benieuwd hoe je met goede kozijnen jaarlijks flink kan besparen op je energierekening? Lees dan vooral verder!

Wanneer zijn kozijnen aan vervanging toe?

Ondanks dat kozijnen in de meeste gevallen lang meegaan, kan het toch voorkomen dat ze aan vervanging toe zijn. Maar hoe weet je nou wanneer het tijd is om de kozijnen te vervangen? Een aantal signalen kunnen hierop wijzen, zoals rotting, scheuren of kromtrekken van het hout. Dit kan niet alleen leiden tot vochtproblemen, maar ook tot tocht in huis. Daarnaast kan het zijn dat de isolatiewaarde van de kozijnen niet meer voldoende is, wat zich kan uiten in hogere energierekeningen. Wanneer de kozijnen niet meer goed sluiten of ernstig beschadigd zijn, is het verstandig om ze te laten vervangen. Zorg er daarom voor dat je periodiek de staat van je kozijnen controleert en indien nodig tijdig actie onderneemt om verdere schade te voorkomen.

Isolatiewaardes van kozijnen

Wist je dat de isolatiewaarde van kozijnen een belangrijke rol speelt bij het verbeteren van de energie-efficiëntie van je woning? De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in U-waarde, waarbij geldt: hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Bij het kiezen van nieuwe kozijnen is het daarom slim om op de U-waarde te letten. Zo hebben kunststof en aluminium kozijnen over het algemeen een lagere U-waarde dan houten kozijnen. Daarnaast is het mogelijk om te kiezen voor kozijnen met HR++ of zelfs triple glas, wat de isolatiewaarde nog verder verbetert. Door te investeren in kozijnen met een goede isolatiewaarde, kun je niet alleen het comfort in huis verbeteren, maar ook besparen op je energierekening en bijdragen aan een duurzamer gebruik van energie.

Besparen op je energierekening? 

Met nieuwe kozijnen met een goede isolatiewaarde kun je flink besparen op je energierekening. Stel bijvoorbeeld dat je een tussenwoning hebt met 15 m2 aan raamoppervlak en een gemiddelde U-waarde van 2,8 W/m2K. Door te kiezen voor nieuwe kozijnen met een U-waarde van 1,2 W/m2K, kun je jaarlijks zo’n € 200,- tot € 250,- besparen op je energierekening. Dit komt neer op een besparing van ongeveer 15% op je energierekening. Bovendien draag je op deze manier bij aan een duurzamer gebruik van energie. Het is dus zeker de moeite waard om te investeren in nieuwe kozijnen met een goede isolatiewaarde.

Nieuwe kozijnen kiezen: waar op letten?

Als je op zoek bent naar nieuwe kozijnen, zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten om ervoor te zorgen dat je de beste keuze maakt. Ten eerste is het, zoals eerder benoemd in dit blog, van belang om te kijken naar de isolatiewaarde van de kozijnen. Daarnaast is ook het materiaal van de kozijnen is van belang. Kunststof en aluminium kozijnen hebben over het algemeen een lagere U-waarde dan houten kozijnen en zijn bovendien gemakkelijker in onderhoud. Vergeet ook niet om te letten op de dikte van het glas, het type beglazing en de mogelijkheden voor ventilatie. De uitstraling van de kozijnen is natuurlijk ook belangrijk, dus denk goed na over welke stijl en kleur het beste bij jouw woning passen. Daarnaast is het verstandig om te kijken naar de garantie en de prijs-kwaliteitverhouding van de kozijnen. Door rekening te houden met deze aspecten, kun je een weloverwogen keuze maken voor nieuwe kozijnen die niet alleen zorgen voor een betere isolatie, maar ook voor een mooie uitstraling van je woning.

Nieuwe kozijnen voor een betere isolatie van je huis?

Bij Meneer Kozijn helpen we je graag de beste keuze te maken en met vragen over de beste kozijnen voor een betere isolatie van je huis. Kom langs bij een van onze vestigingen, neem een kijkje in de webshop (voor standaard maten) of vraag een maatwerk offerte aan.Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »