Terug

Vrijdag 19 juli zijn al onze vestigingen tot 13:00 geopend.

Hoe werkt een draai kiepraam precies?

 • 10 / 03 / 2022 0
Hoe werkt een draai kiepraam precies?

Hoe werkt een draai kiepraam precies?

Een draai kiepraam is niet alleen makkelijk in gebruik, maar zorgt ook voor veel wooncomfort. Ze zijn licht en bieden veel meerwaarde ten opzichte van reguliere openslaande ramen. Je kunt de ramen namelijk volledig openen in de draaistand of voor ventilatie kiezen middels de kiepstand. Deze blog geeft antwoord op de vraag: “Hoe werkt een draai kiepraam precies?”.

De bediening van een draai kiepraam

De bediening van een draai kiepraam werkt als volgt:

 • Wanneer het raam gesloten is, staat de kruk in de verticale stand naar beneden;
 • Om het raam open te kunnen draaien, zet je de kruk in horizontale stand;
 • Draai je de kruk nog een slag omhoog zodat deze verticaal omhoog komt te staan, dan staat het raam nu in de kiepstand.

Je kunt draai kiepramen in allerlei formaten krijgen en laten voorzien van extra opties. Denk hierbij aan het voorzien van een slot of van een muggenhor. Doordat het draai kiepraam naar binnen open gaat in zowel de kiepstand als de draaistand, bevestig je de hor aan de buitenzijde. Het voordeel hiervan is dat het raam met hor nog steeds gemakkelijk open en dicht kan.

Een combinatie van scharnieren rondom het raam

Wanneer je een draai kiepraam bedient, besef je niet hoe ingewikkeld de constructie erachter is. Dit komt doordat de bediening ervan zo makkelijk en soepel gaat. Door middel van scharnieren en draaipunten rondom het raam, kan het raam in verschillende standen staan terwijl het toch stevig is. Per merk kan de uitvoering verschillen, maar alle merken maken gebruik van voorgevormde metalen onderdelen die in elkaar vallen.

De scharnieren die gebruikt worden voor een draai kiepraam, werken als volgt:

 • Het scharnier aan de onderkant kan zowel kantelen als draaien.
 • Het bovenste scharnier kan zowel draaien als loskomen van het kozijn.
 • Er zit een scharend mechanisme bovenaan het raam waardoor het raam niet uit het kozijn kan vallen.

De stand van de kruk bepaald aan welke kant het raam open gaat. Hierdoor zijn bepaalde draaipunten geblokkeerd waardoor het raam open gaat in één van beide richtingen.

Je hoeft zelf nooit het beslag te monteren

Wanneer je bij Meneer Kozijn een draai kiepraam bestelt, dan zit het beslag al in het kozijn. De afstelling hiervan is ook al gedaan in de fabriek. Deze is vervolgens eenvoudig te monteren. Je plaatst het volledige kozijn met draai kiepraam in de muur en je schroeft deze vast door het raam open te zetten en de schroeven in het kozijn te bevestigen. Het is niet aan te raden het draai kiepraam uit het kozijn te halen, aangezien de afstelling ervan zeer nauwkeurig gedaan is. Hoewel je wel zelf draai kiepbeslag kunt kopen, is het monteren ervan een zeer moeilijke klus, die voor de vakman weggelegd is.

Draai kiepraam staat in beide standen tegelijk

Hoewel een draai kiepraam een beveiliging heeft waardoor deze altijd in één van de twee standen staat, kan het door veroudering of slechte afstelling toch voorkomen dat het raam in zowel de draai als de kiepstand komt te staan. Naast dat dit natuurlijk heel vervelend is, kun je bij het oplossen van dit probleem wel antwoord krijgen op de vraag: hoe werkt een draai kiepraam precies.

Raam tegelijk in draai en kiep stand repareren

Het kan dus voorkomen dat je draai kiepraam in beide standen tegelijk staat en dus nog maar aan één hoek aan het kozijn en aan het schaarmechanisme vast zit. Doordat draai kiepramen een zeer sterk mechanisme hebben, leidt dit in de meeste gevallen niet tot schade. Echter kan het wel per draai kiepraam verschillen hoe je dit moet oplossen. In de meeste gevallen is het repareren van een draai kiepraam dat in beide standen staat simpel:

 1. Je ziet een palletje of knopje aan de zijkant van het raam, je vindt deze in de kopse kant van de zijkant waar de kruk zit.
 2. Zet vervolgens het palletje naar beneden en zorg dat deze in lijn staat met het beslag. Indien je een knopje hebt: druk dan dit knopje in. Op deze manier kun je de kruk weer bewegen. Zet de kruk in de stand waarin deze verticaal omhoog staat.
 3. Duw vervolgens de bovenhoek weer in het kozijn zoals deze zou moeten staan in de draaistand.
 4. Je zet nu de druk in de draaistand, dit is de horizontale stand van de kruk.
 5. Als het goed is kun je het raam nu weer goed bewegen zoals deze in de draaistand zou moeten bewegen.
 6. Doe vervolgens het raam dicht om opnieuw een stand te kiezen.

Onderhoud van draai kiep ramen

Je kunt je voorstellen dat het onderhoud van een draai kiepraam noodzakelijk is om de goede werking ervan te garanderen. Over het algemeen is smeren van de bewegende onderdelen voldoende. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een smeermiddel of een siliconenspray. Gebruik geen vet of olie aangezien dit vuil kan aantrekken of kan verdikken waardoor het raam niet meer goed functioneert. Schilder daarnaast ook nooit het beslag van een draai kiepraam, hierdoor kan het raam niet meer open of dicht. Naast het smeren van de scharnieren, kan het ook zijn dat je het draai kiepraam opnieuw moet afstellen. De instructies hiervoor staan in de handleiding van het raam en kunnen per leverancier verschillen. Voor meer informatie kun je ons bellen of een e-mail sturen.

 

Ben je op zoek naar maatwerk kozijnen voor een draai kiepraam? Neem direct contact met ons op.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »