Terug

Hoe kies je de juiste kunststof kozijnen

 • 25 / 01 / 2022 0
Hoe kies je de juiste kunststof kozijnen

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe kunststof kozijnen is het soms lastig om door de bomen het bos nog te zien. Er zijn zoveel mogelijkheden dat het soms kan duizelen. Welk profiel kies je? Welke maten zijn er mogelijk? Welke kleur past het beste bij jouw situatie? Ons advies: laat je niet gek maken. In dit artikel vind je een stap voor stap uitleg die je helpt een goede keuze te maken als het aankomt op kunststof kozijnen. 

Stappenplan om kunststof kozijnen te kiezen

Bij Meneer Kozijn vinden we het belangrijk dat je een keuze maakt die perfect past bij jouw situatie. Dat ervaar je wanneer je een van onze vestigingen bezoekt of met een van onze medewerkers spreekt. Maar het plezier begint natuurlijk al bij de online zoektocht naar nieuwe kunststof kozijnen. Daarom bieden we je een stappenplan om tot een goede voorselectie te komen.


Stap 1 - Zoek uit welke vergunningen je nodig hebt

Wanneer je van plan bent om kozijnen te vervangen zou het zomaar kunnen dat je daar een vergunning voor nodig hebt. Er worden vanuit de overheid een aantal voorwaarden gesteld om veiligheid te waarborgen en om rekening te houden met inpassing in de omgeving. Soms zul je daar een omgevingsvergunning voor nodig hebben, in andere gevallen niet. Het is daarom aan te raden om eerst na te gaan of het vervangen van de kozijnen vergunningvrij- of vergunningplichtig is. Meer informatie hierover lees je in het infoblad ‘Aanbrengen of veranderen van kozijnen of het veranderen van gevelpanelen’ dat opgesteld is vanuit de overheid. 


Stap 2 - Bepaal je gewenste levertijd van je kozijnen

Zit je vast aan een bepaalde (project) planning? Dan is het aan te raden om rekening te houden met de levertijd die staat voor (kunststof) kozijnen. Er zijn namelijk een aantal factoren die deze levertijd kunnen beïnvloeden:

 1. Standaard kunststof kozijnen: bij Meneer Kozijn zijn kozijnen uit onze standaard voorraad direct leverbaar. Dat betekent dat je ze op onze vestigingen dezelfde dag nog kunt ophalen of ze binnen een week kunt laten thuisbezorgen.
 2. Standaard maatwerk kunststof kozijnen: deze modellen zijn bij Meneer Kozijn leverbaar binnen 2-3 weken. Het betreft hier kozijnen met standaard profielen en standaard kleuren binnen/buiten.
 3. Verdiept profiel maatwerk: ook wel ‘Nederlands profiel’ of ‘blokprofiel’ genoemd. De levertijd van deze kunststof kozijnen is 4-8 weken
 4. Aluminium kozijnen: de levertijd hiervan is langer dan kunststof kozijnen en is 8-12 weken
 5. Houten kozijnen: ook de levertijd van houten kozijnen is langer: 10-14 weken

Houd daarom bij het kiezen van je kozijnen rekening met het feit dat het materiaal en de mate van maatwerk invloed kan hebben op de levertijd. 


Stap 3 - Maak je gewenste maten specifiek

Voordat je gaat shoppen voor kunststof kozijnen is het belangrijk om scherp te hebben wat de maten zijn van de kozijnen. Een vraag die je jezelf van te voren ook kunt stellen is in hoeverre je maatgebonden bent. Wanneer het gaat om een bestaand object zijn de maten meestal redelijk helder. Maar wanneer een object nog gebouwd moet worden (denk ook aan een schuur, tuinhuis of aanbouw) heb je vaak meer mogelijkheden qua maten. Neem de maten op en krijg op deze manier scherp waar je naar moet kijken.


Stap 4 - Bepaal je budget voor kunststof kozijnen

De kosten van kunststof kozijnen hangen af van verschillende factoren, waaronder:

 • Hoe goed wil je een huis of object isoleren? - Check de isolatiewaardes bij kozijnen. Over het algemeen liggen de prijzen van kozijnen die beter isoleren ook wat hoger.
 • Welk uiterlijk en kleuren moeten de kozijnen hebben? - houd er rekening mee dat een beperkt budget zorgt voor een beperktere keuze als het gaat om het uiterlijk van de kozijnen (zo heeft de kleur antraciet bijvoorbeeld een opslag van 20-30% op de prijs)
 • In welke mate voldoen de kozijnen aan het SKG keurmerk?  - Er zijn verschillende classificaties binnen het SKG keurmerk. Staat een goede veiligheid hoog op je lijstje? Dan zie je dat vaak terug in de prijs.
 • Wat is het afwerkingsniveau? - Wil je een kozijn met aanslagrand (afwerkingslijst) of voldoet het om te werken met afwerkingsstrips? De keuze heeft invloed op de prijs.
 • Hoeveel ‘kamers’ heeft een kozijn? - Hoe meer kamers, hoe hoger de prijs. Daarnaast kunnen kozijnen half- of volledig staal versterkt zijn van binnen, hetgeen weer invloed heeft op de prijs.

Je kunt je dus waarschijnlijk wel voorstellen dat je bij het vaststellen van je budget rekening moet houden met bovenstaande keuzes. Stel voor jezelf vast wat de harde wensen en eisen zijn welke dingen ‘nice to have’ zijn, maar niet noodzakelijk. Op deze manier krijg je al een goed beeld van wat haalbaar is binnen jouw budget.


Stap 5 - Kies profiel en kleur

Na stap 4 heb je een redelijk goed beeld wat er mogelijk is binnen je budget en dus wordt het tijd om de profiel en kleur van je nieuwe kunststof kozijnen te gaan kiezen. Vaak is dit een kwestie van smaak en de mate waarin een kozijn past in de omgeving en een gevel. Maar de keuze kan bijvoorbeeld ook afhangen van de manier waarop een kozijn aansluit bij een voor- of achtertuin.


Profielen kunststof kozijnen 
Qua profiel zijn er veel verschillende keuzes. Grofweg heb je hier de keuze uit:

 • Standaard profielen (70mm) - wit glad (houtnerf patroon is ‘standaard maatwerk’)
 • Verdiepte profielen / Nederlands profiel: deze profielen zijn breder
 • Profielen met aanslagrand / intrekrand

De keuze is reuze. Wanneer je twijfelt over het profiel dan helpen onze verkoopadviseurs je graag verder.


Kleuren kunststof kozijnen
Ook op het gebied van kleuren zijn er veel mogelijkheden. Populaire kleuren voor kunststof kozijnen zijn:

 • Standaard wit
 • Crème wit
 • Antraciet grijs
 • Zwart
 • Dennengroen

 

Neem contact met ons op of kom langs

Wanneer je bovenstaande 5 stappen hebt doorlopen heb je een redelijk goed beeld van wat er mogelijk is en kun je een definitieve keuze maken.

Bij Meneer Kozijn verplaatsen we ons altijd goed in jouw situatie en maken we er een sport van om een advies op maat te geven waar jij blij van wordt. Kom langs bij een van onze vestigingen, neem een kijkje in de webshop (voor standaard maten) of vraag een maatwerk offerte aan.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »