Terug

Hoe krijg je subsidie voor de isolatie van een woning?

  • 09 / 05 / 2023 0
Hoe krijg je subsidie voor de isolatie van een woning?

Het isoleren van je woning is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Door je huis goed te isoleren, bespaar je op energiekosten en verhoog je het comfort in huis. Gelukkig zijn er verschillende subsidies beschikbaar die het isoleren van je woning financieel aantrekkelijker maken. In deze blog gaan we dieper in op hoe je subsidie kunt krijgen voor de isolatie van je woning en welke stappen je moet nemen om hiervan te profiteren.

1. Informeer jezelf over de beschikbare subsidies

Voordat je begint met het isoleren van je woning, is het belangrijk om jezelf goed te informeren over de beschikbare subsidies. Verschillende instanties bieden subsidies aan om energiebesparende maatregelen te stimuleren. Neem contact op met je gemeente, provincie, of kijk op de website van de Rijksoverheid om te achterhalen welke subsidies er beschikbaar zijn in jouw regio. Let op de voorwaarden en de hoogte van de subsidie, zodat je weet waar je recht op hebt.

2. Laat een energieadviesrapport opstellen

Een belangrijke stap om in aanmerking te komen voor subsidie is het laten opstellen van een energieadviesrapport. Dit rapport geeft inzicht in de huidige energieprestaties van je woning en adviseert welke isolatiemaatregelen het meest effectief zijn. Het rapport wordt opgesteld door een erkend energieadviseur. Het is verstandig om een adviseur te kiezen die is aangesloten bij een branchevereniging, zoals de Vakgroep Restauratie. Het energieadviesrapport dient als basis voor het aanvragen van subsidie en helpt je om gerichte keuzes te maken bij het isoleren van je woning.

3. Vraag offertes aan bij verschillende isolatiebedrijven

Nu je inzicht hebt in de benodigde isolatiemaatregelen, is het tijd om offertes aan te vragen bij verschillende isolatiebedrijven. Zorg ervoor dat je kiest voor een gecertificeerd bedrijf dat ervaring heeft met isolatiewerkzaamheden. Vraag om referenties en bekijk beoordelingen van andere klanten om een weloverwogen keuze te maken. De offertes dienen als onderbouwing van de kosten voor de subsidieaanvraag. Vraag direct een maatwerk offerte aan voor kozijnen bij Meneer Kozijn. 

4. Dien de subsidieaanvraag in

Nu je alle benodigde documenten hebt verzameld, is het tijd om de subsidieaanvraag in te dienen. Volg de instructies van de betreffende subsidieverstrekker nauwkeurig en zorg ervoor dat alle benodigde informatie correct is ingevuld. Vergeet niet om de vereiste bijlagen, zoals het energieadviesrapport en de offertes, toe te voegen. Houd er rekening mee dat er vaak een termijn is waarbinnen de aanvraag moet worden ingediend, dus zorg ervoor dat je dit op tijd doet.

5. Controleer de voortgang en ontvang de subsidie

Na het indienen van de subsidieaanvraag is het belangrijk om de voortgang ervan in de gaten te houden. Houd contact met de subsidieverstrekker en vraag indien nodig om updates over de status van je aanvraag. Zorg ervoor dat je eventuele aanvullende documenten of informatie tijdig aanlevert als daarom wordt gevraagd.

Wanneer je subsidieaanvraag is goedgekeurd, ontvang je een beschikking waarin staat hoeveel subsidie je ontvangt en onder welke voorwaarden. Zodra de isolatiewerkzaamheden zijn voltooid, dien je de subsidieverstrekker op de hoogte te stellen. Dit kan vaak door het indienen van een afrondingsrapport waarin wordt bevestigd dat de werkzaamheden conform de gemaakte afspraken zijn uitgevoerd. Na goedkeuring van het afrondingsrapport en het indienen van de benodigde documenten, zal de subsidieverstrekker overgaan tot uitbetaling van de subsidie. 

Voorbeelden van subsidies bij isolatie van een woning

Subsidieprogramma

Beschrijving

Bedrag

Subsidie Energiebesparing Eigen Woning (SEEH)

Subsidie voor energiebesparende maatregelen, waaronder isolatie.

Tot 20% van de isolatiekosten.

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Subsidie voor duurzame maatregelen, zoals warmtepompen en zonneboilers.

Afhankelijk van aantal vierkante meter en maatregel. Bekijk https://www.meneerkozijn.nl/blogs/blog/goed-nieuws-in-2023-ook-isde-subsidie-voor-kozijne/ voor meer informatie

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor VvE's

Subsidie voor Verenigingen van Eigenaren (VvE's) die energiebesparende maatregelen nemen.

Tot 70% van de isolatiekosten.

Regionale subsidies

Sommige gemeenten en provincies bieden specifieke subsidies voor energiebesparende maatregelen.

Bedrag varieert per regio.

BTW-verlaging

Tijdelijke verlaging van het BTW-tarief op arbeidskosten bij isolatiewerkzaamheden.

Verlaging van 21% naar 9% op arbeidskosten.

 

Het is belangrijk om te vermelden dat subsidies kunnen variëren afhankelijk van je locatie en de geldende regelgeving. Sommige subsidies zijn specifiek gericht op bepaalde soorten isolatiemaatregelen, terwijl andere subsidies een algemener karakter hebben. Zorg ervoor dat je je goed laat informeren over de mogelijkheden en voorwaarden die van toepassing zijn in jouw situatie.

Nieuwe kozijnen met subsidie bestellen?

Bij Meneer Kozijn helpen we je graag de beste keuze te maken en met vragen over de kozijnen met subsidie. Kom langs bij een van onze vestigingen, neem een kijkje in de webshop (voor standaard maten) of vraag een maatwerk offerte aan.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »