Terug

Hoe lang gaan kunststof kozijnen mee?

 • 22 / 02 / 2022 0
Hoe lang gaan kunststof kozijnen mee?

Hoe lang gaan kunststof kozijnen mee?

Als je van plan bent om nieuwe kozijnen aan te schaffen of je huidige kozijnen te vervangen wil je natuurlijk weten hoe lang je nieuwe kozijnen meegaan.  Je wil lang van je nieuwe kozijnen kunnen genieten en niet voor onaangename verrassingen komen te staan. In dit blog zoomen we in op de factoren die van invloed zijn op de levensduur van kunststof kozijnen zodat je een keuze kunt maken die goed bij je past. 

De levensduur van kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen gaan over het algemeen 25 tot 50 jaar mee. Dit is een gemiddelde levensduur. Hoe lang de kozijnen daadwerkelijk meegaan is afhankelijk van een aantal factoren. Uiteraard speelt de kwaliteit van de kozijnen een belangrijke rol, maar ook de montage en het onderhoud. 

Levensduur materiaalsoorten

Materiaalsoort

Levensduur

Kunststof

25-50 jaar

Hout

20 jaar tot levenslang (mits goed onderhouden)

Aluminium

40 jaar

 

Kwaliteit

De kwaliteit van kozijnen bepaalt voor een groot deel de levensduur. Er zijn veel merken in de markt, waarbij het ene merk betere kwaliteit kozijnen levert dan de andere. Het is dus belangrijk dat je kijkt naar een merk en uitvoering dat bekend staat om zijn kwalitatief goede kozijnen. Hierbij kan je ook kijken naar relevante punten zoals:

 

 • In welke mate de kozijnen voldoen aan het SKG keurmerk. Er zijn verschillende classificaties binnen het SKG keurmerk. Deze lopen op van één tot drie sterren. Staat een goede veiligheid hoog op je lijstje? Dan is het goed om te kijken naar kozijnen met 3 sterren. 
 • Het afwerkingsniveau van de kozijnen. Wil je bijvoorbeeld een kozijn met aanslagrand (afwerkingslijst) of voldoet het om te werken met afwerking strips? 
 • Hoeveel ‘kamers’ een kozijn heeft. Hoe meer kamers, hoe beter de isolatiewaarde van de kozijnen. Daarnaast kunnen kozijnen half- of volledig staal versterkt zijn van binnen, wat zorgt voor extra stevigheid.

Montage

Bij het monteren heeft montage op kunststof stelkozijnen de voorkeur. Een stelkozijn is een kozijnen frame die in het raam wordt geplaatst ter ondersteuning van het echte kozijn. Bij montage op stelkozijnen is de constructie van het kozijn steviger waardoor de vormvastheid van het kozijn beter is. Dit zorgt voor een beter afdichting, beter isolatie, een nettere afwerking en ook voor een langere levensduur van de kozijnen. 

Onderhoud

Kunststof kozijnen staan bekend om het feit dat ze onderhoudsarm zijn. Toch kun je de levensduur van je kozijnen verlengen door ze één keer per jaar grondig schoon te maken en vervolgens in de wax te zetten. De wax zorgt voor een extra beschermlaag op je kozijnen, waardoor deze op lange termijn minder makkelijk vuil aantrekken. Hierdoor blijft de kleur en staat van je kozijnen langer mooi en gaan ze langer mee. 

Moet ik mijn kozijnen vroegtijdig vervangen?

Er kunnen verschillende redenen zijn om vroegtijdig je kozijnen te vervangen. Dit kan persoonlijk zijn omdat je de kozijnen niet mooi vind, of ze niet bij de uitstraling van het huis (meer) vindt passen. Het kan ook komen door schade of tocht. Hieronder hebben we de meest voorkomende redenen op een rijtje gezet: 

 

 • Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de kozijnen door schade niet meer goed isoleren. Dan is het vervangen van de kozijnen een goede optie. Hierdoor bespaar je op je energierekening en is het weer lekker warm in huis. 
 • Ook zijn oude en beschadigde kozijnen een stuk inbraakgevoeliger. De kozijnen zijn vaak de eerste plek waar een inbreker probeert toe te slaan.
 • Een overstap van hout of aluminium naar kunststof kan ook een reden zijn om vroegtijdig je kozijnen te vervangen. Kunststof kozijnen hebben een hogere isolatiewaarde en hebben minder onderhoud nodig.
 • Tot slot kan het ook een persoonlijke overweging zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een huis heb gekocht en de kozijnen niet mooi vind. Nieuwe kozijnen zijn dan een echte investering in het huis. 

Vragen over het vervangen van kozijnen?

Bij Meneer Kozijn verplaatsen we ons altijd goed in jouw situatie en maken we er een sport van om een advies op maat te geven waar jij blij van wordt. Kom langs bij een van onze vestigingen, neem een kijkje in de webshop (voor standaard maten) of vraag een maatwerk offerte aan.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »