Terug

Vrijdag 19 juli zijn al onze vestigingen tot 13:00 geopend.

ISDE-subsidie aanvragen voor woningeigenaren [stappenplan]

 • 24 / 01 / 2023 0
ISDE-subsidie aanvragen voor woningeigenaren [stappenplan]

Vanaf 2023 is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een grotere groep woningeigenaren toegankelijk gemaakt. Hierdoor kunnen ook woningeigenaren die slechts één isolatiemaatregel hebben genomen of nemen, in aanmerking komen voor de subsidie. Daarnaast is de termijn waarbinnen een aanvraag binnen moet zijn, uitgebreid naar 24 maanden. In dit blog vindt je alles over de ISDE-subsidie voor woningeigenaren en een uitgebreid stappenplan hoe je deze kunt aanvragen. 

Wat is de ISDE-subsidie?

De ISDE is een subsidie die woningeigenaren financieel ondersteunt bij het nemen van duurzame maatregelen in hun huis om energie te besparen. De ISDE-subsidie is beschikbaar tot 2030. Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moeten woningeigenaren isolatiemaatregelen laten uitvoeren, een zonneboiler of (hybride) warmtepomp laten installeren of hun woning laten aansluiten op een warmtenet. Bijvoorbeeld door het isoleren van een dak, vloer of bodem, spouwmuur of kozijnen. Met één isolatiemaatregel, krijgt een woningeigenaar ongeveer 15% van de isolatiekosten subsidie. Bij twee of meer maatregelen is het subsidiepercentage ongeveer 30%. 

ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen

Er zijn subsidiebedragen beschikbaar per vierkante meter voor alle soorten isolatiemaatregelen. Voor de volgende maatregelen kun je subsidie aanvragen: 

 • HR++-glas en triple glas (minimaal 8 m2) in combinatie met nieuwe isolerende kozijnen panelen en deuren
 • Dakisolatie (minimaal 20 m2)
 • Gevelisolatie (minimaal 10 m2)
 • Spouwmuurisolatie (minimaal 10 m2)
 • Vloer- of bodemisolatie (minimaal 20 m2)
 • Zolder/vliering vloerisolatie (minimaal 20 m2)

Hoe vraag je ISDE aan als woningeigenaar?

Stap 1: Maak een keuze

Als je weet welke maatregelen je gaat nemen en je kent de voorwaarden, kun je door naar de volgende stap. Weet je dit nog niet? Je kunt de voorwaarden per isolatiemaatregel vinden in onze vorige blog: 

Goed nieuws: in 2023 ook ISDE-subsidie voor kozijnen, glasisolatie en deuren

Stap 2: Zoek de meldcode

Als je subsidie aanvraagt voor isolatiemaatregelen, wordt er om een meldcode gevraagd. Controleer voordat je de maatregel aanschaft of deze op de meldcodelijst staat. Als de maatregel op de lijst staat, voldoet deze aan de voorwaarden voor subsidie. De meldcodelijst vind je hier: 

ISDE: Meldcodelijst isolatie 20 december 2022

Stap 3: Koop je isolatiemaatregel

Nadat je de meldcode van je gekozen isolatiemaatregel hebt gevonden, kun je de maatregel aanschaffen. Maak duidelijke afspraken met het installatiebedrijf over de meldcode die vermeld moet worden in de offerte en factuur. Maak ook afspraken over het aantal vierkante meter isolatiemateriaal dat aangebracht wordt, inclusief de dikte hiervan. Bewaar het bewijs van aanschaf en het betaalbewijs, zoals een getekende offerte of een opdrachtbevestiging per mail waarin de maatregel(en) vermeld staan en een factuur waarop de leverancier heeft verklaard dat er is betaald. 

Stap 4: Laat de maatregel installeren

Voordat je de subsidie aanvraagt, moet je de maatregelen laten uitvoeren door een installatiebedrijf. Vraag aan de installateur om een bewijs van de installatie, zoals een factuur. Maak ook foto's van de werkzaamheden waarop te zien is: naam, merk, soort en dikte van het isolatiemateriaal. 

Zorg dat het installatiebedrijf het juiste aantal aangebrachte vierkante meter op de factuur en andere stukken vermeldt. Controleer zelf of delen van de woning die niet voor subsidie in aanmerking komen duidelijk zijn aangegeven en bespreek dit met het installatiebedrijf. De uitvoeringsdatum is de datum waarop de werkzaamheden zijn afgerond. 

Stap 5: Bereid de subsidieaanvraag voor

Als je bovenstaande stappen voltooid  hebt, dan kun je de subsidieaanvraag voorbereiden. Je hebt hierbij de volgende documenten nodig voor het invullen van het aanvraagformulier:

 • DigiD: Je hebt de DigiD-app of een DigiD met sms-controle nodig voor de aanvraag. 
 • Factuur en betaalbewijs: Je moet digitale foto's, scans of schermprints van de volgende informatie meesturen: 
  • Meldcode van de isolatiemaatregel;
  • Aantal m2 isolatiemateriaal;
  • De netto oppervlakte van het glas en/of het aantal vierkante meter van de kozijnpanelen per kozijn
  • Diktes (isolatiewaarden, inclusief de U-waarde) van de gebruikte materialen
  • Indien van toepassing, merk, type en bijbehorend frame van de kozijnen
  • Een uitwerking van de afmetingen en uitvoering van de maatregelen.
  • Factuur en betaalbewijs isolatiemaatregel;
  • Omschrijving van het product;
  • Adres van de woningeigenaar;;
  • Installatiebedrijf;
  • Leverancier;
  • Contactpersoon van het installatiebedrijf;
  • Datum van installatie of aanbrengen van isolatie;
  • Bedrag en datum van betaling.

Stap 6: Aanvragen van de subsidie

Vanaf 24 januari 2023 kun je de subsidie aanvragen via de website van het RVO. Zorg ervoor dat je de subsidie aanvraagt binnen 24 maanden na de installatie van de isolatiemaatregel.

Aanvraag indienen

Direct kozijnen, glasisolatie en deuren bestellen met ISDE-subsidie?

Bij Meneer Kozijn helpen we je graag de beste keuze te maken en met vragen over de ISDE-subsidie. Kom langs bij een van onze vestigingen, neem een kijkje in de webshop (voor standaard maten) of vraag een maatwerk offerte aan.Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »