Terug

Welke soorten kozijnen zijn er?

  • 22 / 02 / 2022 0
Welke soorten kozijnen zijn er?

In dit blog nemen we je mee langs de verschillende soorten materialen en ramen en bekijken we de voor- en nadelen.

Welke soorten kozijnen zijn er?

In je zoektocht naar de juiste kozijnen, kom je op het punt dat je moet kiezen voor welk soort kozijn je gaat. Daarin heb je keuzes in verschillende soorten materialen en soorten ramen. In dit blog nemen we je mee langs de verschillende soorten materialen en ramen en bekijken we de voor- en nadelen.

Kunststof kozijnen

Kunstof kozijnen zijn de populairste onder de materiaalsoorten. De voordelen van kunststof zijn dat het lang meegaat, onderhouds-arm is, laag in prijs en goed isoleert. De nadelen van kunststof kozijnen zijn dat ze koud en steriel aan kunnen voelen en zijn iets minder makkelijk af te werken in vergelijking met houten kozijnen. Daardoor bieden ze iets minder flexibiliteit. 

Houten kozijnen

Houten kozijnen worden vaak gekozen vanwege hun mooie en klassieke uitstraling. Voordelen van houten kozijnen zijn dat ze op maat te maken zijn, hout warm oogt en je de kleur gemakkelijk kunt aanpassen naar wens. Nadelen van houten kozijnen zijn dat ze periodiek moeten worden onderhouden, relatief duur zijn in de aanschaf, een lange levertijd hebben en gemiddeld genomen een iets kortere levensduur hebben. 

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen zijn erg stevig en zien er elegant uit. De voordelen van aluminium kozijnen zijn dat ze weerbestendig, kleurvast en duurzaam zijn. Hierdoor heb je weinig onderhoud nodig bij deze materiaalsoort. Daarnaast kan je bij aluminium kozijnen ook kiezen voor hele slanke profielen. Het grote nadeel van aluminium is de prijs, ze zijn een stuk duurder in aanschaf dan kunststof en hout. 

Nadat je een keuze hebt gemaakt uit bovenstaande materiaalsoorten, kun je het type raam afstemmen op je woonwensen. Als je wilt ventileren kies je bijvoorbeeld voor een draai-kiepraam en voor de badkamer of douche kies je voor een wat kleiner valraam. Hieronder lopen we door de verschillende typen ramen heen die je kan kiezen voor je woning of project. 

Vast raam

Een vast raam is een raam dat je niet kunt openen. Het heeft verder geen bijzondere functies en is daarom ook het goedkoopste type raam. Voordelen van een vast raam zijn goede isolatie en veiligheid. Een nadeel is dat voor het schoonmaken van een vast raam je beide kanten goed moet kunnen bereiken.

Draairaam 

Een draairaam draait naar binnen open. Ideaal om je woning te luchten of ventileren. Het schoonmaken van dit raam is gemakkelijk aangezien je het raam naar binnen kan openen. Het nadeel is dat wanneer je het raam opent je voldoende ruimte binnen moet hebben om dit te kunnen doen. Anders kun je beter kiezen voor een draai-kiepraam.

Draaikiepraam

Het populairste type raam is het draaikiepraam. Dit raam kan je zowel opendraaien als in een kiepstand zetten. Dit is voor alle seizoenen een prima keuze en je kunt van dit type raam dus ook het hele jaar genieten. Als je goed wilt luchten dan open je het raam volledig en als je alleen wil ventileren zet je het raam eenvoudig in de kiepstand. 

Valraam

Tot slot heb je nog de keuze voor een valraam. Hierbij zitten de scharnieren aan de onderkant en opent het raam daardoor naar binnen toe in de kiepstand. Dit raam is ideaal voor de badkamer, douche, WC, een garage of berging waar je voor langere tijd wilt luchten. 

Heb je redelijk scherp welk materiaal en welk type kozijn je wil dan kan het zijn dat je nog steeds specifieke vragen hebt. Ook kan het zijn dat er opties zijn die je nog niet kent die slimmer, duurzamer of prijsvriendelijker zijn.

Neem daarom contact met ons op of kom langs

Bij Meneer Kozijn verplaatsen we ons altijd goed in jouw situatie en maken we er een sport van om een advies op maat te geven waar jij blij van wordt. Kom langs bij een van onze vestigingen, neem een kijkje in de webshop (voor standaard maten) of vraag een maatwerk offerte aan.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »